Maalämmön asennus

Oletko miettinyt mitä kaikkea maalämmön asennukseen käytännössä kuuluu? Maalämmön asennus ei ole yksinkertainen asia, mutta asiantunteva toimittaja hoitaa asennuksen laadukkaasti alusta loppuun saakka. Maalämpö on kerralla hintava sijoitus vaikka sen asennus kannattaa pitkällä aikavälillä. Siksi kannattaakin huolehtia siitä, että toimittaja osaa asiansa ja rahoilleen saa vastinetta. Lisätietoa maalämmöstä löydät osoitteesta maalampo.org.

Maalämmön käyttöönotto ja asennus maksaa, mutta toisaalta itse käyttö on todella halpaa. Mitä maalämmön asentaminen käytännössä sitten vaatii? Ennen varsinaista asentamista on maalämmön tarve ja maan lämmönjohtokyky mitattava ja porakaivon paikka ja syvyys suunniteltava mittauksen perusteella. Lämpöä ei myöskään saada maasta ennen kuin kaivo on porattu. Vasta näiden vaiheiden jälkeen päästään varsinaiseen maalämpöpumpun ja putkien asentamiseen.

Maalämmön asennuksen vaiheet:

  1. Maalämmön mitoitus ja suunnittelu
  2. Porakaivon poraus
  3. Lämpöpumpun asennus
  4. Putken johtaminen rakennukseen
  5. Käynnistys ja käyttöönotto

Maalämmön asennuksen esityöt

Maalämmön asennuksessa on porakaivon poraamisen jälkeen vielä muutama maan päällä tehtävä työvaihe. Kaivojen määrästä riippuen näihin työvaiheisiin menee vähintään yksi päivä. Jos järjestelmä voidaan asentaa suoraan vanhan järjestelmän päälle, niin työ nopeutuu, eikä lämmitykseen tule turhia katkoksia.

Maalämmön käyttöönottoa varten tarvitaan rakennuksen lähettyville erillinen lämpöpumppu, jonka toimittamiseen kuluva aika kannattaa huomioida osaksi asennuksen kestoa. Lisäksi kaivetaan rakennukseen johtava ura, jonne asennettavaa putkea pitkin lämpö siirretään taloon. Uran päähän täytyy vielä tehdä läpiviennit, jotka kuljettavat lämmön talon sokkeliin ja sitä kautta talon lämmitysjärjestelmiin.

Kun lämpöpumppu on paikallaan, täytyy kaikki putket ja sokkelin läpiviennit vielä eristää ja peittää porakaivo ja maalämpöputki maalla. Näin lämpökaivo pysyy suojassa ja on tontilla piilossa. Ainoastaan seinään kiinnitettävä merkintä näyttää missä lämmön läpivienti kulkee.

Maalämmön siirto rakennukseen

Maalämpö siirretään rakennuksen käyttöön lämpöpumpun ja taloon vedetyn putken avulla. Asennuksen yhteydessä maalämpöputkesta poistetaan ilma ja se liitetään kiinni maalämpöpumppuun. Putken avulla lämpöpumppu kytketään kiinni sähkö-, lämmönjako- ja vesijärjestelmiin. Jos asennus tehdään vanhaan rakennukseen, vaihdetaan samalla järjestelmien vanhentuneet osat uusiin.

Maalämmön asennus on näiden vaiheiden jälkeen periaatteessa valmis, mutta käyttöönotto täytyy vielä tehdä huolellisesti. Kun kaikki on paikallaan, tehdään vielä tarvittavat taloon sopivat säädöt itse järjestelmään, järjestelmä käynnistetään ja tarkistetaan että se toimii moitteettomasti. Asiansa osaava asentaja antaa vielä lopuksi ostajalle kunnon käyttöohjeet ja näyttää käytännössä kuinka järjestelmä toimii.