Maalämpö

Maalämpö lämmityslähteenä on uusiutuvista energiamuodoista tehokkain korkealla hyötysuhteella, mutta myös yksi hintavimmista sijoituksista. Mitä suurempaa tilaa ollaan lämmittämässä, sen nopeammin ensi-investoinnin saa kuitenkin maksettua takaisin esimerkiksi öljylämmitykseen verrattuna.

Maakaasuverkoston lähistöllä asuvat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa suorasähkö ja kaukolämpö, mutta myös maalämpö sen vihreyden kannalta. Maalämpö oikein asennettuna sopii loistavasti Suomen ilmastoon ja onhan se sitä kuuluisaa “itse tuotettua” lämpöä.

Siinä missä maalämmön käyttöönottokustannukset ovat korkeita, ovat itse käyttökustannukset murto-osa esimerkiksi öljyn hinnasta.

Maalämmön voi asentaa sekä omakotitaloihin, että suurempiin kohteisiin. Siinä missä omakotitalossa riittää yksi lämpökaivo maalämmön keräämiseksi, voi suurissa kohteissa olla kymmeniä lämpökaivoja jotka ovat yhdistettynä sarjaan, tuottaen riittävästi tehoa lämmittämään koko vaaditun pinta-alan.

Maalämpöjärjestelmää voi myös käyttää hyväksi jäähdytysjärjestelmänä, jolloin kesäisin järjestelmä toimii ilmastointina.

Lähde: TecHeat.fi